I perioder med økonomisk oppgang får forbrukerne mer penger, noe som gir økt etterspørsel etter luksusvarer. Dette kan igjen føre til at ETF for sykliske aksjer kan stige i verdi.

ETF for sykliske aksjer

Mennesker må ha mat og drikke, og det er hele tiden en jevn etterspørsel etter denne type varer. Kaffe på Starbucks, dyr vin, feriereiser og en ny Tesla i garasjen er derimot varer forbrukerne kan klare seg uten. Men, i perioder med god og sunn økonomisk oppgang vil det bli økt etterspørsel etter disse varene. Etterspørselen etter disse styres i større grad av den økonomiske konjunkturen, og aksjene blir derfor sett på som sykliske. Sykliske aksjer stiger i perioder med oppgang i økonomien, mens de ofte synker i perioder med nedgang.

Sykliske aksjer kan gi god avkastning, men det er vanskelig å plukke ut enkeltaksjer som kan gjøre det bra. Det følger også med høy risiko ved å kun være investert i en eller noen få aksjer. Dette gjør at ETF for sykliske aksjer kan være et bra alternativ dersom du ønsker deg eksponering mot disse aksjene i porteføljen din.

Hvordan kjøpe ETF for sykliske aksjer

Å kjøpe ETF fremfor vanlige fond har flere fordeler. Først og fremst har du bedre oversikt over kursutviklingen siden disse omsettes på børs på samme måte som aksjer. At de omsettes på børs gjør også at du raskere kan kjøpe deg i eller selge deg ut av ETF fond sammenlignet med vanlige fond hvor det ofte tar en dag å selge eller kjøpe. Børsnoterte fond kan kjøpes i de fleste nettbanker og hos de fleste nettmeglere, men som regel må du betale kurtasje for kjøp og salg. Det slipper du dersom du benytter deg av eToro. Her er eneste kostnad spread. Minste innskudd er kun 2000 kr, noe som gjør at denne løsningen passer godt for de fleste.

 • Navn: Consumer Discret Select Sector ETF
 • Ticker: XLY
 • Yield 1 år: 36,20 %*

*Pr 04.03.21. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning.

Consumer Discret Select Sector ETF

Det børsnoterte fondet vi har tatt for oss her, blir forvaltet av State Street Global Advisors som eies av S&P Global. Fondet er satt sammen av selskaper som blant annet driver innenfor hotellbransjen, restaurantbransjen, bilprodusenter, mv. ETFen forsøker å følge utviklingen til selskapene som driver med sykliske forbruksvarer og er en del av S&P500 indeksen.

Noen av selskapene fondet er investert i pr 10.01.21:

 • Amazon.com Inc
 • Tesla Inc
 • Home Depot Inc
 • McDonald’s Corporation
 • NIKE Inc. Class B
 • Starbucks Corporation
 • Lowe’s Companies Inc
 • Target Corporation
 • Booking Holdings Inc