Gull er kjent for å være en beskyttelse mot inflasjon. ETF for gullprodusenter eller gullgruveselskap kan også gi denne beskyttelsen.

ETF for gullprodusenter

I tillegg til å være en beskyttelse mot inflasjon kan gull også gi beskyttelse mot uro på børsen. Gull er kjent for å ha lav korrelasjon med børsindeksene. Et alternativ til å investere direkte i gull eller i et råvarefond som gir eksponering mot gull kan man også oppnå beskyttelse av porteføljen mot inflasjon og børsuro ved å investere i ETF for gullgruveselskap.

Et godt alternativ for investering i gullgruveselskap via ETF kan være VanEck Vectors Gold Miners ETF som er satt sammen for å gi en avkastning så lik som mulig utviklingen i NYSE Arca Gold Miners Index.

Hvordan kjøpe ETF for gullprodusenter

Equity Traded Funds, ETF eller børsnoterte fond omsettes på samme måte som aksjer. Dette gir deg en langt bedre oversikt over kursutvikling enn ved en investering i tradisjonelle fond. Videre går det også raskere å kjøpe seg inn i ETF eller selge seg ut av dem sammenlignet med vanlige fond. ETF kan kjøpes i de fleste nettbanker og nettmeglere, men hos de fleste norske løsningene må du betale kurtasje ved kjøp og salg.

VanEck Vectors Gold Miners ETF
  • Navn: VanEck Vectors Gold Miners ETF
  • Ticker: GDX
  • Yield 1 år: 9,17 %*

*Pr 04.03.21. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning.

VanEck Vectors Gold Miners ETF

VanEck er et amerikansk forvaltningsselskap som ble grunnlagt i 1955. Selskapet fokuserer på fond, og spesielt ETF. I 1994 lanserte selskapet VanEck Hard Assets Fund som var det første børsnoterte råvarefondet. I 2006 ble VanEck Vectors Gold Miners ETF lansert, og dette er det første børsnoterte fondet som gir eksponering mot gullgruveselskaper.

Fondet er satt sammen med eiendeler i globale gullgraveselskaper, og skal som nevnt følge NYSE Arca Gold Miners Index. Denne indeksen følger gullprisen, men samtidig er det viktig at hvordan selskapene i fondet presterer også påvirker kursutviklingen til fondet.

Noen av selskapene fondet er investert i pr 08.01.21:

  • Newmont Corp
  • Barrick Gold Corp
  • Franco-Nevada Corp
  • Wheaton Precious Metals Corp
  • Agnico Eagle Mines Ltd
  • Newcrest Mining Ltd
  • Kirkland Lake Gold Ltd